Aile/Sistem Dizimleri Yöntemi insanın bir sisteme ait olduğu hakikati üzerine biçimlenir. Ebeveynlerimiz ve birkaç kuşak atalarımız bedenimizde, zihnimizde ve hayatımızda yaşamaya devam eder. Yaşam nesillerdir böyle akıyor ve bu akış hayatta kalabilmemizi amaçlıyor. Epigenetik bilimi bu ortak bilinçaltının akmasında aracılık eden genetik hafızayı bize gösterdi. Bir şekilde genetik aktarım yoluyla hayat eskinin gölgesini de içererek sürüyor
İnsanın yaşamı çoğunlukla bilinçaltı tarafından yönlendiriliyor. Bilinçaltı ise sadece kişisel değil ve en yüzeyde köken ailemizin ortak bilinçaltı bilgilerini de kapsar. Dizim uygulaması şimdiki ve geçmiş köken ailelerimizle, ait olduğumuz ve içinde büyüdüğümüz topluluklarla, çalıştığımız organizasyonlarla bağlantımızı gözden geçirir.
Aile/sistem dizimlerinde aktardığı sorunla, talep veya niyetiyle katılan kişi, gruptan aile bireylerini ve kendisini temsil edecek üyeleri seçer. Uygulayıcı dizim içindeki temsilcilere aile bireylerinin bulundukları konumda kendilerini nasıl hissettiklerini sorup geri bildirim alarak, kilitlenme ve farkındalığın gün ışığına çıktığı noktaya kadar adım adım ilerler. Dizim sırasında temsilcilerde kendilerini temsil ettikleri kişiler gibi hissetmektedirler. Onların beden duruşlarını, belirtilerini de sergileyebiliyorlar.
Bu yöntemi anlamanın en iyi yolu onu deneyimlemektir. Temsilci olarak veya gözlemci olarak ta oldukça yararlı olmaktadır. Bireysel olarak kullanılabilir ve grup çalışmaları ile birlikte sürdürülebilir. Bireysel çalışmalarda farklı dizim olanaklarından yararlanılabilmekte ve aile Genogramı yani öykü ile soyağacının çıkarılması da yapılmaktadır. Bizde bir şeyler değiştikçe sistem de değişir.
İçerisi nasılsa dışarısı da öyledir, değiştirilebilecek hiçbir şey yok. Sadece kendimizi dönüştürerek yaşadığımız ilişkileri farklı kılabiliriz ve ancak biz daha farklı olanı yapabildiğimizde, korkudan sevgiye doğru gidebildiğimizde Dünya hayalini kurduğumuz gibi bir yer olmaya dönüşebilir.