Dalınç

Meditasyon Türkçe’de dalınç olarak kullanılmaktadır. Dalınç aslında bilincin gözlenmesi ve daha ileriye giderek bilinci değiştirme sanatı olarak tanımlanabilir. Sırrı, hiçbir şey yapmamaya ulaşabilmek, saf bir gözlemci olabilmek, içe dönük bir yönelimi sürdürebilmektir. Kişi zihninin hapishanesinde yaşar ve bu dünyada yaşadığı deneyimlerin kölesi gibi olur. Özgürleşme yani özümüzle bir olma aslında işte bu zihnin gözlemlenmesi, ruhumuzla bağlantının ve nihayetinde varlığımızın kişi ötesi gerçek benliğinin deneyimlenmesi, bu boyutlarıyla kendini bile bilmesidir.

Gözlerimizi kapatırız ve dikkatimiz içe döner, pasif bir gözlemci ve alıcı oluruz. Bu zihin ile bağlantı o denli etkilidir ki; tümüyle bedene aktarılan her türlü deneyimin ötesine geçebilme şansı yaratır. Ruh, zihin ve beden için bir şifadır. Başlangıçta zor olsa da sonra alışkanlık yaratır. 

Dalınç Türleri

Dalınç, şimdiki anın farkındalığını geliştirmek için binlerce yıldır kullanılan bir tekniktir.  Birçok manevi gelenek, öğretilerinin ve uygulamalarının bir parçası olarak dalıncı önerirken, tekniğin kendisi herhangi bir dine veya inanca ait değildir. Kökeni eski olmasına rağmen, bugün hala dünyanın her yerindeki kültürlerde barış, sakinlik ve iç uyum yaratmak için uygulanmaktadır.

Bir çok farklı dalınç uygulaması türü vardır. Budist, Zen, Sufi, Kabalistik; Hindu gibi mistik öğretilerden gelen dalınçlar vardır. Yapıldığı yer, yapılış şekli, amacı ile çok çeşitlilikler gösterebilir. Dalıncın daha anlaşılması ile ve ayrıca beden ve ruhun bir arada işleyişi süreci anlaşıldıkça geliştirilen aşamalı gevşeme veya görselleştirme dalınçları vardır. Doğada hareket veya gözlem ile yapılan dalınçlar veya hareket ile zikir, mantra gibi manevi dalınçları birleştiren şekillerde de uygulanmaktadır. Duyuların odaklanmasını geliştiren veya duygulara alan açarak kişinin kendisi ile şefkat dolu ilişkisini hedef alan yöntemler vardır. 

Dalınç evde, doğada veya dini mekanlarda ayrıca tek başına veya grup halinde, yine kendi kendini yönlendirerek veya rehberli yönlendirme ile yapılabiliyor.  Hedef tabii giderek yaşamın her anının bu amaca hizmet eder hale getirilebilmesidir. O zaman şimdi ve burada olmayı deneyimlediğimizde yaşama tepkisel değil, anlayış, şefkat ve saygı ile bakabilir oluruz. Dalınç aslında insanın kalbinin farkındalığı, genişlemesi ve birleştirici coşku ve özgürlüğünün deneyimlenmesi dir. Tüm öğretilerde cennet ve cehennem bir zihin hali olarak tanımlanmaktadır.

Başlamanın en kolay yolu sessizce oturmak ve nefesinize odaklanmaktır. Eski bir Zen deyişi, “Çok meşgul olmadıkça her gün 20 dakika dalınçta oturmalısın. Eğer çok meşgul isen o zaman bir saat oturmalısın.” der. Zaman yok demeden bir  mekan, zaman yaratarak küçük zaman dilimlerinde, hatta 5 veya 10 dakikalık aralıklarla başlamak ve mümkün oldukça arttırmak önerilir. 

Dalınç Faydaları

Odaklanmayı ve dikkati keskinleştirme, beden ve nefesle bağlantı kurma, zor duyguları kabullenmeyi geliştirme ve hatta bilinci değiştirme uygulamalarını içerebilir. Dalıncın bir dizi fiziksel ve psikolojik fayda sağladığı araştırmalar ile de gösterilmiştir. Kendimizle ilişkimiz geliştikçe başkalarına karşı daha anlayışlı ve sabırlı olduğu, insan ilişkilerinin geliştiği, hatta suç oranlarında düşüşler görüldüğü saptanmıştır. Dalınç genel sağlık üzerine ve zihinsel/duygusal faydalar sunabilir.  Düşük kan basıncı, azaltılmış stres, daha iyi uyku, gelişmiş duygusal düzenleme, artan odaklanabilme gücü, gelişmiş ruh hali, azaltılmış saldırganlık, daha fazla uyarlanabilirlik, sağlıklı yaşlanma süreci, daha büyük bir empati duygusu ve başkalarıyla bağlantı konularında olumlu etkileri gösteren araştırmalar var.  Okullara programın bir parçası olarak koyan ülkeler artıyor. Depresyon ve anksiyete bozuklukları için umut verici bir tamamlayıcı terapi haline geldiği görülüyor.

Thich Nhat Hanh Vietnamlı Budist bir rahipti, tapınaklardaki uygulamaların çokluğunun değil, anda nefesle bir olabilme ve gülümseyebilme becerisinin önemine inanıyordu. Bu hali yaşamınızın tümüne yayabilmeniz için dalınç çalışmalarımıza katılarak başlayabilirsiniz. 

 

Şu an neşe ve mutlulukla dolu. Dikkatli olursan görürsün.”

— Thich Nhat Hanh

 

Etkinlikleri izleyebilmek için e-posta aboneliğine kaydolmanızı ve cep telefonu numaranızı da arzu ederseniz iletmenizi tavsiye ederim..

Sevgiyle

Sema İlhan[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]