Yansimalardan Kendiliğe Yolculuk 10 Aylık Dizim Uygulaması
Tüm yaşamımız kahramanı olduğumuz bir yolculuk ve yaşam amacımız en eski tapınaklarda bile yazan haliyle “kendini bilmek”tir. Tüm öğretiler kendini bilmeyen insanın bir tür uykuda olduğunu, uyanış için yola çıkması gerektiğini söyler.
Yaşam yolculuğu “biz” olarak başlıyor, yani bir sisteme doğuyoruz ve sonra insan “kendisi” olarak devam ediyor ya da ‘kendisi sandığı’ ile diyelim. Düz, tasasız ve her şeyin belirli olduğu bir yolculuk değil yaşam yolculuğu…. “Sıkıntılarımız, hayal kırıklıklarımız, zaaflarımız ve beğenmediğimiz yanlarımız aslında kendi gerçek benliğimizi yeterince kavrayamamış olmamızdan kaynaklanıyor. Biz yalnızca sahte benliğimizin bilincindeyiz, gerçek benliğimizin değil. Bir insan ‘ben’ dediği sürece kendi yolundaki bir taştır. Kendini ortadan kaldırdığı zaman ise ‘yol’dur, ‘boşluk’tur” (Hz. İnayet Han).
Yaşam yolculuğunda insan ait olduğu gruplar, sistemler gibi kolektif pek çok yapının etkisi altına daha doğmadan girmeye başlar; böylece gerçek benliğini yani özünü unutur ki, aslında her birimiz tek ve özeldir.
Kendilik, kişinin kendini algılayış biçimi ve kendisiyle ilgili imgeler bütünü olarak tanımlanır. Kendiliğin en temel özelliklerinden biri, varlık olarak kendini ötekilerden ayırabilme/kendini ayrı bir varlık olarak algılayabilme, bir anlamda içerisi (kendim olan şey) ve dışarısı (kendim olmayan şey) arasında bir ayrım yapabilme kapasitesidir. Çok eskiden beri söylenir; “İçerisi nasılsa, Dışarısı öyledir.”
Kişi kendi beninin derinlikleriyle bağlantı kurabilir, kendini bulabilir. Kişi kendini bu bilmeye açarak, yaşamındaki varoluş haliyle, diğerleriyle ilişkilerinde, davranış ve algılarında kendini izleyebilir. Maalesef insan sıklıkla bu arayışında kendi kendine kurduğu kafesin içinde sürekli aynı algılar içinde dolanır ve hep aynı öyküyü tekrarlayıp durabilir. Çünkü “İnsan sadece aradığını görür, bildiğini arar”(Goethe).
Bu çalışma, yaşamınızdaki kendiliğinizin yansımalarına bakabilmenize, size bakan ve uyanmanızı bekleyen yaşam ile yeniden özden bir bağlantı kurabilmenize eşlik edebilmeyi amaçlamaktadır.
Bu çalışmaya kimler katılabilir?
Bu çalışmaya bazı sorunları ya da soruları için arayışta olsun ya da olmasın; kişisel ve mesleki yaşam yolculuğunu farkındalıkla sürdürmeye niyet etmiş herkes katılabilir. Katılımcılar hem özel hem de mesleki yaşamlarına dair edindikleri farkındalık ile daha fazla kendi olabileceği bir yolculuğa çıkmış olur. Bu nedenle
• Kendini bilebilmek,
• Bütüncül bakabilmek,
• Daha doyumlu ve dengeli bir yaşam sürdürebilmek isteyen herkese açıktır.
Sizin için yararları
• Her insan eşsizdir ve varoluşu değerlidir. Bu program yaşamınızda daha fazla kendiniz olarak var olabilmenize yardım edebilmeyi amaçlar.
• Bu yöntem sistemik bir yaklaşım ile çalışır, sizi beden, zihin ve ruh olarak bütüncül şekilde ele alır, aile sisteminiz ve daha büyük ve küçük diğer sistemler ile bağlantınızı gözden geçirir.
• Bu sürede grup üyesinin hem geçmiş hem de bu süreçteki yaşamına tanıklık ve eşlik edilir. Süreç kendini gözleme, iç görü geliştirmeye teşvik eder. Böylece kendinizi ve yaşamdaki motivasyon, algı ve inanç kalıplarınızı, sizi kısıtlayıcı, daraltıcı veya tutan dinamikleri anlamaya başlarsınız.
• Büyütecimizi sizin rehberliğinizde ilgili tüm konulara çevirmenize, aktarılmış kayıtlara ulaşmanıza aracılık etmeyi hedefler.
• Seçimlerinizdeki sorumluluğunuzu fark eder ve bu farkındalıkla kendinize uygun seçimler yapmada daha özgür olabilmeye başlarsınız.
• Yaşamsal konulardaki farkındalığınız arttıkça daha kolay merkezinize geri dönebilmeye başlarsınız
• Sizde bir şeyler özgün haline dönüştüğünde, aile ve diğer sistemleriniz de değişmeye başlar.
• Kendimize ait olan bilinmeyenlerle buluştukça, gelecek nesillere yeni ve farklı olan bir deneyimle erişir, geçmişe ve geleceğe de şifa taşımaya aracılık edersiniz. Sistemik Aile Dizimi bu yönüyle son derece onarıcı ve koruyucu bir yaklaşımdır.
Yöntem:
• Aile Dizimi Kapalı Grup uygulaması, O an var olan grup dinamiği üzerine oturan ve tüm katılımcıları eşit bir şekilde içine alan ve o ölçüde de besleyen fenomenolojik bir süreçtir.
• Bu grup, katılımcı sayısı sınırlı ve küçük grup çalışması olup, belirli sayıda üye ile başlayıp süren, kuramsal ve özdeneyim içeren hem onarıcı hem de psiko-eğitim yönelimli bir çalışmadır.
• İkili, üçlü, dörtlü grup çalışmaları ile bedensel, duyusal, duygusal yönlerden hissetme daha çok deneyimlenir.
• Sezgisel alanın güçlendirilmesi ve yaratıcılığın arttırılması hedeflenir.
• Pratik uygulamalar, ev ödevleri, araştırmalar, kitap ve film önerileri ile bilimsel ve dostça, çok yönlü öğrenme olanaklarını birlikte yaratmayı hedefler.
Program İçeriği
1. Modül: 18-19 Kasım: Dünyam, Ülkem, yaşadığım şehir ve ben: Dünyam nasıl bir yer? Nereye aitim? Ya da değilim?
2. Modül: 25-26 Kasım: Evim ve ben: Ev ile ilişkimiz, evimizin her türlü hali ile bizim hallerimiz, Evimiz neresi? Nasıl?
3. Modül: 23-24 Aralık: Yeme davranışlarım: Ruhsal durumumuz yeme davranışımızda veya yediklerimizde nasıl kendini gösteriyor?
4. Modül: 27-28 Ocak: Ben, kendi Ben’im, Ötekilerim, Gölgem: Ben dediğim kim? Ben kimim? Bizimkiler, Ötekiler ve gölgem ile ilişkilerim nasıl?
5. Modül: 24-25 Şubat: Yaşamımdaki bolluk ve darlık: Meslek, iş, para ilişkileri kendiliğimden neler taşıyor?
6. Modül: 24-25 Mart: Sağlığım, hastalık ve yakınmalarım: Bedenimde ve ruhumda kendini gösterenleri nasıl anlayabilirim? Mesajları ne? sistemik izler bedenimi nasıl etkiliyor?
7. Modül: 28-29 Nisan: Bağımlılıklarım: Bağımlılık olmadan var olabilir miyim? Bağlandıklarım, bağlanamadıklarım ve bağımlılıklarımın kendiliğime dair ipuçları nelerdir?
8. Modül:: 19-20 Mayıs Çeşitlilik ve farklılık: Çeşitliliğe açıklığım, İfade ve iletişim biçimlerim, şiddetim ve hatta renklerim ile kendiliğiminden yansıyanlar neler? Biz olmak? Birlik? Ya kendimi kaybedersem?
9. Modül: 23-24 Haziran Rüyalarım: Rüyaların dili ne? Kendi rüyalarımın mesajı ne? Ne kadar uyanığım? ya içinde olmak istediğim rüyam?
10. Modül: 14-15 Temmuz: Ölüm, yaşam ve ben: Ölümlülüğe ve ölüme bakışım, kayıplarım ve hatta kendi ölümüm, ne kadar canlıyım?
Çalışma biçimi
• Grup ayda bir hafta sonu cumartesi-pazar günleri çalışır.
• Ekim ayından itibaren çalışmaya başlar ve tarihleri grup ile birlikte oluşturmaya gayret edilir.
• Çalışma saatleri 10.00-17.00 arası, çalışma merkezi Balçova’da olacaktır.
• Kapalı Grup çalışmasının tüm modüllerine katılım gereklidir. 18-20 kişilik bir grup oluşturulacaktır.
• Kapalı grup çalışması üyeleri ayrıca bu süreçte 3 bireysel seans almaları beklenmektedir.
• Kapalı grup çalışması üyeleri ayrıca yapılacak açık grup dizim çalışmalarına katılımda %10 indirimden yararlanır.
Başvuru: Eğitim programı hakkında detaylı bilgi almak ve kayıt için 0 532 396 6942 numaralı telefonu arayıp, katılım formunu talep edebilirsiniz. Katılımcı sayısı sınırlı olduğu için talebinizi bir an önce iletmeniz önerilir.
Lütfen doldurduğunuz formu ilhan.sema@gmail.com adresine iletin.
Sema İLHAN hakkında:
Emekli bir hekimim, Homeopati, Bowen Terapisi gibi Tamamlayıcı tıp eğitimleri aldım. Özdeneyim süreçleri de içeren Psikodinamik Bireysel ve Grup Terapistliği, Psikodrama Grup Yardımcı Terapistliği, Sistem Dizimi Uygulamacılığı eğitimlerini tamamladım. İnsanı bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal olarak sistemik değerlendirmeye gayret ediyorum.
Hastalık ve iyileşmeye dair tüm kabul ve kavramlarımızın sürekli güncelleneceği farklı bakma ve görme çağına girdik. İnsanın yaşam boyu öğrenme ve gelişmeye devam ettiğini, yaşamın aslında bir sadeleşme ve kabul deneyimi içeren muhteşem bir yolculuk ve hediye olduğuna inanıyorum.
“Herkes için en iyi analistin bireyin gerçek özü olduğu sözüne” ve yaşamın bir anlamı olduğu fikirlerine katılıyorum.
Umarım bu çalışmada birlikte olur ve öğrenme ortamı paylaşırız.